Sušenje sadja

Z obnovo ,, pajštve,, leta 2007, smo na naši kmetiji ponovno pričeli s sušenjem sadja na naraven način, kot so to počeli že naši predniki.

Pajštva je majhna samostoječa hiška s kuriščem iz zunanje strani, katere posebnost je, da ima dvojni zid. Med zidovoma je prazen prostor v katerega prehaja topel dim, ki nato ogreva notranjo steno prostora za sušenje sadja. Temperatura ogrevanega prostora v kateri so ,,lese,, s sadjem se giblje  od 50-60 stopinj. Hkrati se lahko suši cca 200 kg svežega sadja.

Zaradi naravnega načina sušenja sadja in velike kapacitete, se kaže tudi velik interes znancev in prijateljev za uporabo te sušilnice.

Veliko obiskovalcev nas obišče v času sušenja prav zaradi zanimivosti kako deluje sušilnica.

Sušeno sadje

V mrzlih zimskih dneh, ko svežega sadja ni več na pretek nam še kako prav pride sušeno sadje, ki nam da veliko energije.

Lahko pa smo izvirni in kot skromno novoletno darilce podarimo prijateljem in znancem lično pakirano naravno sušeno sadje, ali pa sv. Miklavžu napišemo, da namesto sladkih bombonov letos želimo naravno sušeno sadje.

 

 

  •  

Kontakt

KontaktJoško Klavžar
Zakriž 16a
5282 Cerkno

T:
041/490-965
E:
joskoklavzar@gmail.com